Emotions are built. Not built in.

Jo jag kan! Photo by bruce mars on Pexels.com

Känslor kommer alltså inte till dig. Du skapar dem.
Tänker direkt på en fin favoritlåt från 2003 av Per Gessle. På hans soloalbum Mazarin fanns ju bl a låten” Här kommer alla känslorna på en och samma gång”.

Lisa Feldman Barret, forskare av känslor, säger på sitt TED talk, att det är goda nyheter, att du kan påverka hur du känner och reagerar i en situation. Dessutom ger övning färdighet även här. I boken ”How emotions are made: The secret life of the brain” utvecklar hon synen på känslors kulturella förankring, något inlärt och icke medfött . I varje ögonblick försöker hjärnan skapa en mening av alla intryck, simuleringar om vad som händer runt omkring oss. Det gäller även intryck, signaler, från kroppen, menar Lisa. Viktigt att veta inför en prestation hur du kan reagera. Läs en recension här: http://psykologtidningen.se/2018/05/03/att-skapa-kanslor/

Lyssa på henne : Emotional intelligence in action: https://www.ted.com/talks/lisa_feldman_barrett_you_aren_t_at_the_mercy_of_your_emotions_your_brain_creates_them

Jämför med att du har lärt dig att köra bil. Först förstår du hur du ska göra, sen tänker du på vad du ska göra i en viss stund, övar och övar. Till slut blir det automatiskt och ibland kommer du inte exakt ihåg vad som hände längs vägen. Det blev automatiskt. På samma sätt fungerar övrig inlärning. Som att svinga en golfklubba. Och eftersom jag tror du förstår poängen från Lisas forskning, är du, vi människor, ansvariga för de känslor vi skapar. Viktigt att lagra positiva upplevelser alltså.
Så kom ihåg att du kan påverka hur du reagerar i en viss situation. Speciellt om du övar både tekniskt, mentalt och med utmanande träning. Även när ett läskigt vattenhinder ligger i spellinjen. Lär dig ”hämta” ett positivt minne där du lyckades, hade kul på golfbanan. Och dissa el glöm de negativa upplevelserna.

När du lär dig mental träning, lär du dig att använda bilder och visualisera ett minne samt bygga ett ankare el s k triggers. Något du kan återanvända inför en prestation. Inom idrott el i livet i övrigt.

Kategorier Uncategorized
%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close