Mental styrka kan vara vara att visa sig sårbar

Photo by Alan Cabello on Pexels.com

Du har säkert hört någon gång att du kommer en kär vän närmare, attraherar mera, om du vågar visa dig sårbar. Det känns mera äkta att dela hela sig själv och sina funderingar. Samtidigt som du förhoppningsvis, låter någon annan känna att den personen kan och vill, hjälpa dig. Precis så kan det vara med ledarskap och med idrottsprestationer också. Släpp in dem!!


Mental styrka har alltså två sidor av myntet: att vara tuff, stark och beslutsam och uthållig när det gäller att vinna. Att inte ge sig. Att ha självförtroende och veta att du kan. Men det är också att kunna ta motgångar med att visa sin sårbarhet. Att ta intryck från dina reflektioner, din coach, tränare och kompisar. Att lära sig av sina misstag genom att öppet tordas erkänna oro och fel. Istället för att sopa det under mattan. Öppnar du för en sådan dialog, får du sannolikt, mera ärliga och vettiga kommentarer av dina närmaste. De vill dig ju väl. ”Idag gick det faktiskt inte som jag hade hoppats, men jag vet inte riktigt var det gick fel” .

Därför är mindfulness ett så bra verktyg att lära sig och använda i livets olika situationer. Förutom att det ger avslappning och lugn och kan träna dig i ditt fokus i avgörande situationer, lär du dig också att ”stanna upp i vad som händer här och nu”. Mindfulness brukar sägas ha startats av Kabat-Zinn (Kabat-Zinn J. (1990). https://sv.wikipedia.org/wiki/Jon_Kabat-Zinn . Mest kända boken är:

Vart du än går är du där : medveten närvaro i vardagen, av Jon Kabat-Zinn

Mindfulness handlar om att ha uppmärksamhet, med ett syfte, i det aktuella ögonblicket. Vad som händer nu. Det ökar din medvetenhet om dig själv och hur det känns att vara med obehagliga känslor. Som ett misslyckande kan vara. Utan att värdera det. Bara känna in en stund. Det är hela poängen. Då förstår du att du kan tordas visa sårbarhet och vara mänsklig.
Och ändå, el faktiskt ännu bättre, visa mental styrka!

Kategorier Uncategorized
%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close