Yips el hur det låser sig

Frustration

Har du som jag, ibland när du blir stressad, får prestationsångest, el bara är otränad el ofokuserad, upptäckt att ”nu kan jag ju inte ens chippa…” Och så blir det en ond cirkel. Ju mer du tänker på att du inte kan, desto sämre går det. Förstås.

Några enkla övningar: Prova att lägga upp 3 mynt i rad på gräset el på utslagsmattan framför dig. Parallellt med dina fötter i din stans. Lägg en boll ovanpå det sista, bakre myntet. Slå nu iväg mynt 1, mynt 2 och direkt därefter, utan att bry dig som HUR du gör, el hur din sving för att chippa ska vara, även det tredje och sista myntet men då träffar du bollen istället. Tanken är förstås att när du inte tänker på att få iväg en boll, så släpper du dina krav, och inser hur enkelt det är att förflytta ett mynt med en klubba. El hur;)

Du kan också komma ihåg att både för att putta och chippa, hjälper du kroppen och huvudet mentalt, om du i övningssvingen, stannar kvar i slutfasen av svingen en extra stund. Dvs dit du vill att klubba ska föras, när du avslutar närspelsrörelsen. Då minns kroppen och huvudet just den avslutningen. Det brukar hjälpa som botemedel för putt – el chip-yips som proffsen kallar problemet.

Kanske har du också hört talas om Quiet Eye – att helt enkelt stanna över bollen och stirra på en liten punkt, andas lugnt och fokuserat, samla ihop dig, låta axlarna slappna av och kanske även ”visualisera” se hur du vill att bollen ska flyga/rulla ner i hålet. Blunda gärna när du gör denna fokusövning. Kollar du på golf på TV, kan du se att en del tourspelare använder sig av detta. Har i alla fall sett Jason Day m fl göra det ibland. En uppmärksamhetsövning utan andra intryck för stunden. Vi som är f d ryttare kan koppla till begreppet i ridning som heter ”halvhalt”. Där samlar ryttaren ihop hästen inför ett avgörande moment, och sig själv, genom några lämpliga hjälper. Det skapar en ”förvarning” om att nu kommer det något som du ska vara beredd på snart. Kanske är Quiet Eye för golfaren en motsvarighet till ryttarens Halvhalt för att bli uppmärksam men avslappnad.

Kategorier Uncategorized
%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close