Tips att öva mentalt vintertid

MÅLET PÅ BANEN SKA VARA ”Att slå ett agressivt slag, till ett säkert mål”

MENTAL TRÄNING för att ta dig till ett sådant mindset

Förutom att öva fokus, avslappning och lära dig visualisera, är det smart vintertid, att öva in nedanstående. Börja med att minnas:

MINA BÄSTA GOLFMINNEN AV BRA SLAG – VISUALISERING
Brukar anteckna ett bra slag för varje typ av slag/klubba i bagen, så jag kan öva in en Visualisering – se och känna mitt inre minne som en film av händelsen . Viktigt att inte bara se, utan minnas och känna i kroppen. Egentligen heter det ”mentala föreställningar” eftersom alla sinnen helst ska återskapas, för att göra minnet så tydligt som möjligt. Vad hörde du, såg du, kände du innan-under-efter, hur var miljön, några andra där, vädret, hur såg du ut, sa du något till dig? etc.
Något jag kan plocka fram i tanken och ta in känslan igen, när ett liknande tillfälle kommer. Om du övar några ggr på det, kommer bilden o känslan, att automatiskt komma till dig, när du har ett liknande tillfälle. Lägg in så många sinnen du kan – känn i kroppen hur slaget kändes, hör bollträffen och kanske lite fågelkvitter, känn naturens dofter, se färger du såg den dagen. Låt minnet av din inövade visualiseringen komma tillbaka till dig,  när du har sett målet, tagit alla beslut, valt klubba och innan du gör din provsving. Då blir detta en bra s k Trigger när du ska utföra samma sak igen. Du har skapat en koppling till en aktivitet som hjärnan hjälper dig att plocka fram.

 • Öva in rutinen inför ett slag. Det är när det är automatiskt som du kan koncentrera dig på slaget. Var konsekvent!
 • Öva in rutin för sikte. Kolla om du missar ett slag p g a dålig träff, felbeslut om väg el klubbval el var det mest dåligt siktat?
 • Fokus att slå ditt slag fast det är fullt av folk och ljud runt omkring dig, ännu mera i en golfhall än ute på banan. Öva mindfulness  – att vara närvarande i din uppgift enbart – även på bussen el tåget el kön i mataffären.
 • Förstå hur du kan skaka av dig ett dåligt slag – dissociera dig med händelsen.  Först kanske jag visualiserar hur jag gör ett korrekt slag el om möjligt, gör en sådan provsving el provputt. Vet jag vad jag missade på, så noterar jag det, lugnt och bestämt som en inlärning och utvecklingstips.
  Sen kör Tiger Woods tips: gå 10 bestämda steg och räkna dem utan annan tanke. Jag har sen lag till att jag ”borstar bort” vad som hänt genom att lätta borsta mig på armarna. En i taget med motsatt hand. Efter dessa 2 moment, fokuserar jag vidare på nästa slag och nästa hål.
 • Lägg in ett bra slag i minnesbanken! Stanna upp och reflektera hur du gjorde! Se händelsen igen så du kan visualisera detta igen. En chip i kopp är bra träningsmoment på just detta. Ta med allt som ingick – hur du gjorde din rutin, provsving, beslut, utförande och hur det kändes i kroppen och ditt mentala tillstånd. Så bygger du ett bra självförtroende! Le lite och ge dig själv en belönande klapp el ta en karamell från belöningspåsen i bagen😉)
 • Gå igenom några banguider för dina favoritbanor. Se hålet bakifrån. Hitta bästa inspelsspelsläget och favoritklubborna. Var behöver du vara för att nå detta inspelsläge? Lite spelstrategi vintertid är bra. Hitta vilka hål du kan satsa på och vilka du går för bogey på med lay-up för att undvika riskerna. Kom ihåg filosofin: SLÅ ETT AGGRESSIVT SLAG TILL ETT SÄKERT MÅL.
 • Öva upp känslan och kroppsmedvetenheten. Blunda och slå, provsvinga utan boll, bryt ned svingen i flera moment och gör paus emellan dessa. Träna på varje moment. Det ökar kroppsmedvetenheten. Öva in halvslag med att känna och gissa hur lång din vänsterarm går enligt klockan. 9-9. Känn, gissa och be en kompis kolla dig. Du säger först vad du kände och tror, hen svarar därefter.
 • Filma dig också. Jag behöver påminna mig om att inte spela ”styrgolf” utan att låta klubban göra slaget. Hålla ett bestämt grepp med raka armar men avspända axlar och avsluta med full framvriden. Hitta dina småfix att träna på! Det är en bra känsla att bygga in vid inomhusträning
 • Vad händer när jag börjar missa? Hur missar jag? Ser jag något mönster? Jag vet att jag kan slarva med att orka rotera bra, när jag blir trött. Risken är att jag börjar ta i, och sen skruvar bollen till oftast hook med längre klubbor och oftast slice med järn genom dåligt avslut el inte uppvriden mot målet. Händer det under en runda, är det bra att veta hur det känns i både tanken och i kroppen. Sen att hitta ett sätt att säga ”STOPP” till mig själv. Att ”se” en Stoppskylt kan vara ett sätt men sen gäller det även att få ny energi och ta tillbaka självförtroendet. Mitt mantra är ”jag kan-jag vill-jag vågar” och koppla några triggers, några enkla fysiska moment, till varje del.  Hitta ditt mantra och dina triggers!!

  Nu kör vi igång 2022!!
Foto av cottonbro pu00e5 Pexels.com
Kategorier Uncategorized
%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close