Prestationskrav

Att släppa kraven

För mycket stress, som du lätt får, av orealistiska eller höga krav, skapar mycket kortisol i hjärnan. Det är faktiskt giftigt. Ditt hippocampus, kopplat till minne och känslor, blir mindre. Minnesförlust av stress är även kopplat till det faktum att kortisol gör det svårare för blodet att flöda till hjärnan. Det i sin tur, innebär att du får färre näringsämnen och mindre syre. Det är långsiktigt inte hälsosamt förstås.
Kortsiktigt och i idrottssammanhang, kan prestationen försämras och säkerligen, glädjen att spela eller träna. Mera om återhämtning i nästa inlägg;))

Barriärbrytande mål motiverar

Du kan ha höga el barriärbrytande mål som utmanar dig och gör det roligt att anstränga dig. Har du mål du idiotsäkert når, behöver du ju inte kämpa. Det är ofta motiverande att höja ribban! Men släpp kraven ibland inför varje slag, så du undviker prestationsångest! Acceptera din dagsform, förmåga och vad som händer. Acceptera slaget och gå vidare.


Vet du hur du agerar under press?

Ändrar du din sving? Snabbare? Kortare? Spänd? Kan du fokusera? Tar du rätt beslut? Kan du behålla ditt självförtroende? Har du inre eller yttre press? Inre är dina tankar, din vilja och beslut medan yttre är mål, sikte eller stöd från omgivningen. En del av oss, presterar bättre med energi i kroppen, en högre intensitetsnivå. Vi kan behöva tagga upp. Bra i en utmanande situation. Du kan öka din kreativitet med att få upp energin fysiskt. I frontalloben kan man mäta nivån av dopaminet. Det är bra för koncentration. Några armhävningar innan ditt driverutslag kanske;) Eller en kort joggingtur innan rundan. Så du är mera redo både fysiskt och mentalt.
Läs om hjärnan och motion i boken Hjärnstark av Anders Hansen! Fantastiska insikter baserat på forskning.

Kategorier Uncategorized
%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close