Hur förbereder du dig inför en viktig prestation?

PÅ LÅNG SIKT eller i god tid innan, har du förstås koll på vad som krävs. Dina praktiska, tekniska och mentala förberedelser görs bäst successivt och under en längre tid för att utvecklas bra. Inget quick fix här alltså. Du har följt din träningsplan. Övat systematiskt både varierat, tekniskt och höjt ribban med utmanande prestationstester. Du vet vad du kan nu. Det är just det du kan nu, som du ska hålla dig till. Speciellt viktigt nu ”när det gäller”. Skippa att testa de där nya övningarna, idéer som inte sitter riktigt ännu. De får komma längre fram.

Vikten att öva systematiskt och med ett syfte. Att låta kroppen och huvudet känna in och minnas det du övar på.

PÅ KORT SIKT eller när det är dags att prestera på topp, ska du dock förbereda dig annorlunda. Då är det för sent att lära in nytt, ändra vanor och rutiner. Använd och lita på ditt eget vinnande koncept. Överansträng dig inte. Med koppling till Mindful Development och tanken om mindfulness, ska du bara vara i nuet. Då är det lättare att komma i flow i den s k zonen. Brukar du äta gott, ta ett glas vin just kvällen innan, så gör det. Brukar du umgås md nära och kära el bjuda ut en vän, så fortsätt med dina vanor. Gillar du att göra ett gympass, lite hemmayoga, en stilla promenad på egen hand i skogen. Ja, då ska du göra som du brukar. Kroppen och huvudet ska känna igen sig. Extra viktigt kvällen innan din prestation ska ske.

STUNDEN INNAN. Därför ska du också värma upp som du brukar. Lita på vanans makt, rutinerna du har utvecklat med ett syfte. Låt det gå automatiskt. Är det en idrottsprestation som väntar, en golftävling kanske, slå några slag av varje sort och du känner vilka som fungerar bra idag. Det ger dig:

  • Självförtroende för du känner igen dig
  • Lugn och förutsägbarhet. Det ökar dina förutsättningar att koncentrera dig.
  • Vara här och nu och ge fokus en chans. Stäng av omgivningen och störningar.
  • Tänk inte på att det är en tävling, en uppvisning, en krävande prestation med resultat. Det är ju efteråt, i framtiden. Du vill spela, agera i nuet. En sak i taget eller ”ett slag i taget”.
    Kort sagt – lagt kort ligger – kör på som vanligt. Lita på att du har förberett dig för länge sen. Stör inte sinnet med nyheter eller ändringar. Du förstår nog vikten av en rutin nu, en som passar för dig och som är inövad.
    Lycka till!
Du vet ju att du har övat – du ska du få visa det
Kategorier Uncategorized
%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close