Be resilient! Ha tålamod och var uthållig

Ibland går lite förlorat vid översättning. Det finns inget riktigt bra svenskt ord för resilience. Det betyder ungefär: återhämtning/spänstighet/motståndskraft. Resilience kan liknas vid fjädringen på en bil. Fjädern pressas samman av kraften som uppstår när bilen kör över ett gupp och återgår sedan till sin ursprungliga form, när vägen är plan igen. Att vara resilient innebär, förenklat, att kunna ta sig tillbaka till utgångsläget efter att ha råkat ut för en svårighet. Att kunna tackla “tuffa tider”. Ett lösningsfokuserat förhållningssätt kan leda till resilience.

Öva på att utföra det du vet du ska och som du lärt dig. Av din pro kanske. Håll fast vid det även under stressiga situationer. Det är en sak som oftast skiljer oss amatörer mot proffsen. De håller i sina rutiner och det de ska utföra mycket bättre, än oss amatörer. Proffsen är mer ”resilient” Det är en egenskap/förmåga man ofta numera testar vid anställningsintervjuer och urval samt vid s k assessment centers för att välja chefskandidater.

Vi amatörer går gärna nämligen tillbaka till det gamla, bekväma när det gäller. Ofta sitter en träning av t ex puttningen från en lektion i under en tid. Du övar säkert även efter lektionen på just det du lärde dig. MEN håll i det ännu mera! Tänk långsiktigt! ”Rom byggdes inte på en dag” är ju ett talesät och vår nya förändring kommer inte direkt heller. Lär av Anders Ericssson, professor i psykologi vid Florida State University, med svensk bakgrund och känd i världen för sin forskning om prestationspsykologi. En bra bok: ”Peak” secrets from the new science of expertise. Han påpekar ju ofta att ”10 000 ggr” krävs för att öva in en ny vana. Oavsett vad det gäller.

Så ut och öva på din övning så förändringen blir bestående. Var ”resilient” som proffsen men jämför dig inte med någon annan. Du spelar mot dig och mot banan enbart. Att putta är dessutom det svåraste mentalt, det mest neurologiska momentet i golf.
Ditt ”mindset” påverkar din teknik. Se alltså upp med en hafsig putt där känslan var ”att snabbt bli av med putten”. Den enklaste mentala övningen du kan göra, funkar bra som putt -träning. Håll kvar i slutläget en extra stund. Då hjälper du kroppen att känna hur avslutningen och putt stroket ska vara. Att blunda, känna och gissa om putten gick dit du ville är bra träning att öva upp sin känsla. Du planerar ju med huvudet men utför rörelsen med kroppen. Går att svinga andra klubbor och blunda också för att få bra kroppskontroll. Men kräver lite mera övning.

Du kan också öva upp din förmåga att vara närvarande i varje slag enbart med en annan enkel övning. Att vara mindful. Ta en minipaus så här och få tillbaka till fokus:

  • Känn tyngden i fötterna mot marken.
  • Känn lukten i naturen. Vårens alla dofter är ju underbar upplevelse att göra en minipaus i.
  • Känn och se trädtopparna

Lycka till och Stay safe . Vi får ju alla vara lite extra resilient och uthålliga nu i coronavirustiderna.

Kategorier Uncategorized
%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close