Spela automatisk golf – ditt omedvetna jobbar då

Vi börjar med ett långt men viktigt citat från Jack Nicklaus. Du kan läsa mera av honom i hans utmärkta bok ”Golf my way”. Han menar bl a
” I never hit a shot, even in practice, without having a very sharp, in-focus picture of it in my head. It´s like a color movie. First I ”see” the ball where I want it to finish, nice and white and sitting up high on the bright green grass. Then the scene quickly changes and I ”see” the ball going there – it´s path, trajectory, shape and even its behaviour on landing. Then there´s a sort of fade-out, and the next scene shows me making the kind of swing that will run the previous images into reality. Only at the end of this short, private Hollywood spectacular do I select a club and set up the ball”.

Utmärkt förklaring av ett tourproffs hur man kan visualisera!!

Att se och känna något hända – visualisera

Bjud inte in din oro el osäkerhet på te, och framför allt inte på tee
Under sommar har jag deltagit i en ny onlineutbildning – ”Inner Game conference 2020”. Initiativtagaren är författaren Timothy Gallwey. Han har skrivit många bestsellers på temat Inner Game. Om tennis, golf, coaching och ledarskap. Syftet är att lära ut hans metod att hantera mentala situationer och klara av press, skapa självförtroende och ha en avslappnad attityd men ändå koncentrerad. Tim Gallwey lär oss att vi är inte födda att ha tvivel på oss själva. Tänk på hur ett barn agerar, speciellt för att lära sig! Nyfiket experimenterande! Vidare är det bättre att erkänna att tvivel förstör denna grundläggande tro på oss själva. Dessutom är det bäst att tydligt skilja på rösten av tvivel inom oss och vem du är. Öppna alltså inte dörren för ett tvivel!!
Tims begrepp SELF 1 är just att skilja på den inre dialogen som låter mig separera mig från den underliggande rösten av tvivel. SELF 1 är den del som hanterar din reaktion fysiskt och kritiserar dig vid eventuella misstag. Din inre kritiska röst således. Beröm eller kritik och den som vill styra showen. Lyssna här!! https://youtu.be/fdTmyhdfvZ


Däremot är SELF 2 den del av dig som slår till golfslaget i praktiken. Lite som en guldfisk som bara utför, agerar automatiskt. Den del av dig som vill lyckas naturligt.
Att lära sig vara medveten om hur ett slag känns, ser ut och hörs just nu är tanken.
Tims tips att locka fram SELF2 att utföra golfslaget är att:
– ”See if you can feel whether the blade of your club is open, closed or square at impact”. Smartare än att lära ut att göra något korrekt tekniskt. Det är därför det är så bra att öva att blunda både att putta och att provsvinga långsamt. Lek fram skillnaden och lär dig bladkontroll!!

Släpp oron!

En övning kan vara att göra Tims ”Movie-star-drill”: Låtsas att du ser på en film vars golfsving du beundrar. Jag väljer Rory McIlroys! Du kommer inte att göra det likadant som din hjälte men låtsas att din sving liknar dennes! SELF1 säger kanske ”nämen det kan ju inte jag” . Prova ändå!! Låt ditt SELF2 göra det på ditt sätt!!

Tims säger för tennis att vi kan säga – ”bounce-hit” medan för golf, att vi kan locka fram SELF 2 med följande tips:

 • Sjung , nynna på din favoritsång när du svingar
 • Da-da-da (vid baksving-nedsving-avslut)
 • Räkna 1-2-3-4-5 etc
 • Säg till dig själv: ”Back-hit-stop” för faserna baksving, nedsving och avslut
  Syftet är att spela automatisk golf. Att ta fram ditt omedvetna!
  Här kan du lyssna ännu mer om Inner Game for Golf: https://youtu.be/ITB0e5DsL5E

Det finns även andra senare tränare som använder Tim Gallwey´s metod lite mer utvecklat. Här är en du kan surfa på: https://www.automaticgolf.com . Många bra pdf filer att köpa och ladda ner !
Cameron Strachans material är samma tanke men lite mera tillämpat för oss golfare idag. Camerons tips är:

 • Räkna när du går fram till bollen
 • Sjung en barnsång, el enkel kort vers
 • Gå MINST 3 rundor, helst 5-10 st, med att öva på att utföra detta så du lär dig spela automatisk golf.

Ett annat exempel, är att om du vill lära dig svinga inifrån-och-ut för en draw. Lär dig då att känna hur svingspåret känns. Tänk dig en klocka ovanpå bollen. Visaren närmaste målet är kl 12 00. I baksvingen, sikta på kl 06 00 el 07 00 läget för bollen och vid avslutet sikta istället på, kl 12 00 el 01 00. Det är mera av SELF2 känslan istället enbart ett tekniklärande.

Inre frid Pexels.com

Den här typen av metoder och tips, utesluter inte att du först lär dig en teknik förstås. Själv har jag gym och golf o cykling som lyxavkoppling och tränar för välmåendet både fysiskt och psykiskt. Både själv och i grupper. Men när du kan grunderna, behövs kanske inte alla tekniklektionerna;)) Dessa stör nämligen möjligheten att spela automatiskt och locka fram ditt omedvetna spel. I alla fall om du tänker teknik och svingkrav, medan du spelar på banan. Dessa tankar blir störningar.


Öva så här också åtminstone ibland!! Mina kursdeltagare får ett Mental scorekort att öva på, på en runda ihop på banan, som sista lektion. Gå en sen kväll själv och testa lite egna nya, mentala tips!

Kategorier Uncategorized
%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close