Att spela och inte bara prestera

Nytt år och dags för några blogginlägg inför 2021. Hört från flera av er, att ni vill ha en föreläsning och en kurs. Tids nog, kommer det, både online och i en föreläsningssal.

Du funderar säkert på vilka mål och ambitioner du vill ha för 2021. Mål kan man formulera på olika sätt. Ett kan vara så enkelt som att ha kul med det du gör. Att hitta de spelformer, sammanhang, golfgäng och banor och miljöer som kittlar lite extra. Det du utför med passion, blir du bättre på. Det vet vi och forskningen. I nästa blogginlägg, kommer en konkret övning för att ta fram dina mål.
Till dess, mina 5 enklaste mentala tips. Målet är att du ska spela med hjärtat – inte med huvudet. Syftet med detta blogginlägg, är att ge dig några tips på vägen till målet:

ATT KÄNNA IN VAD SOM SKULLE
FUNKA
OCH VAD DU VILL Pexels.com
ATT BÖRJA KÄNNA VAD SOM ÄR RÄTT
OCH INTE ENBART ANALYSERA I HUVUDET
Pexels.com
  1. Lär dig MINDFULNESS
    1 minutersövningen är lättast att använda och att börja med. Öva genom att bara vara i nuet under 1 min. Sittande, liggande el stående. När en tanke kommer, för det gör det, så låter du den segla iväg som ett höstlöv i vinden. Så återgår du vänligt men bestämt, till att bara vara i nuet utan krav. På golfbanan blir det användbart som att vara här och nu i varje slag enbart och spela ett hål i taget. Det som har hänt, har hänt och kan inte påverkas och det som kommer i nästa steg, kommer när det är dags.
  2. Sätt ett MÅL inför rundan om hur processen ska vara. Inte resultatet. Det är processen du kan påverka. Kan vara ”att ha kul, vara avslappnad, acceptera dina slag”. Istället för bara 2 puttar idag el 60% FW träffar. De senare är prestationsmål och ett resultat av HUR du har agerat. Att träna på att fokusera på HUR istället för VAD, är befriande. Det är processmål.
  3. ANDAS LUGNANDE och då speciellt på utandningen. Titta på träden, naturen runt omkring dig ibland. Det är svårt ha bra bollträff om du är spänd eller stressad. Det räcker om du börjar koncentrera dig när du förbereder dig inför ett slag, inte hela tiden i 5 tim.
  4. VISUALISERA! Ha ett syfte med varje slag. Se dig själv på en film innan bollen landar vid målet du utsåg i din rutin innan. Känn efter hur kroppen gjorde och känslan efteråt. Träna på detta i ett tiotal rundor så kommer det att komma som en automatisk påminnelse inför ett slag. Det har då blivit en del av din rutin. Att visualisera lär du dig mera om på mina kurser i mental träning.
  5. ACCEPTERA dina slag. Speciellt de negativa. Var som en guldfisk i glasskålen utan kommentar eller reaktion, eller så neutral reaktion och känsla du kan. Det ökar ditt självförtroende, skapar lugn och lättare att fokusera på nästa slag, om du kan släppa och acceptera dina tidigare slag. Hur tjatigt vore det inte för dina medspelare att höra ”Äsch nu missade jag igen, jag spelar uruselt idag”. Du för över din frustration till övriga med det. Skippa dina klagomål och kommentarer, åtminstone högt. Trevligare stämning om du visar golfvett och hänsyn.
  6. TA ANSVAR Minns en trevlig dam på parkeringen i Midsommarhelgen i sin bil bredvid min. Vi småpratade om fina vädret. Hon avslutade med att konstatera ”jo, det är väl varmt idag. (28 gr) Men det bästa med golf är ju att alla tar sitt eget ansvar”. Hon menade att hon hade ju valt att vara där och vilja spela golf.
    Skyll inte på vädret, vind, din dagsform, hungrig, trött, dålig bana, fel klubba etc, och framförallt, aldrig på dina medspelare. Ta ansvar för ditt spel! Du nervösar/stressar dig/stör dig själv – ingen annan kan göra det åt dig. HUR du reagerar på något, är nämligen ditt eget beslut.
Från frusterande tankar till att spela med hjärtat och känslan

Det finns ju egentligen 3 delar i en golfsving som i så mycket annat i livet. Rutinen FÖRE slag när du tar beslut och förbereder dig och ser målet, är ett mentalt steg. Själva slaget är den fysiska rörelsen. Efter träffen, kommer ett emotionellt steg, när du känner om du är nöjd el missnöjd med din prestation. Din analysfas är huvudsakligen en känsla. Du kan vara nöjd och ha en bra känsla, även om resultatet inte var optimalt. Du kanske tordes prova det du vill kunna utföra och det gick bättre än förväntan. Det vore en riktigt bra känsla som du kan bevara. Ditt inre mål nåddes. Vad dina medspelare ser är i form av ditt resultat, är inte din business.

Tummen upp för din insats.
Pexels.com
En fika som belöning kanske.
Pexels.com

Dags att belöna dig!!

Kategorier Uncategorized
%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close