”Take dead aim”- golf är ett spel mot ett mål

Min filosofi är att om jag delar med mig av mina tankar, kunskaper och erfarenheter, så finns det säkert några som känner igen sig. Dessutom tycker jag det som är hälsoinriktat, ska vara tillgängligt för alla. Och gärna gratis. Så jag ger lite länkar och tips utöver mental träning. Men när det gäller svingteknik, ska du naturligtvis anlita din pro/golftränare i första hand. Kompisar ger nog råd i all välmening, men en utbildad tränare är bäst. Jag skriver detta för det är roligt, ger mig bra repetition och efter några insikter jag har fått. Delar med mig av min reflektion i min blogg.

Hålet – är det slutgiltiga målet
Ta ett tydligt sikte mot ditt mål för varje slag

Äntligen!!!

Nu börjar sommaren komma till Sverige efter en lång och kall vår. Vaccineringen rullar på bra och en del coronarestriktioner tas bort. Vi får börja spela golftävlingar igen!!

Dags att tänka till och känna in vad som fungerar för dig då. Här kommer en del av mina insikter från senaste golfrundorna.

Sikta mot målet

Att alltid ta ett bra sikte och ett tydligt mål, hjälper oss alla. Målet blir viktigare ju närmare hålet vi kommer förstås. Men redan på utslaget, att visuellt ringa in en cirkel där du vill att bollen ska landa, är ju smart. Då är målet kanske närmare 50 m i diameter. Och sen bara lita på dig själv och slå till. Uttrycket Take Dead Aim kommer från Harvey Penick´s fina lilla klassiska instruktionsbok – https://www.bokus.com/bok/9781451676303/harvey-penicks-little-red-book/

Vartefter vi närmare oss greenen, minskar naturligtvis målet i storlek. Men att ta med sig siktet och målet och successivt krympa det är ju poängen med ett golfhål. Inspelet till green, gör kanske ditt mål till 5-10 m i diameter.

Här finns lite mera tekniska tips från pro o tränare, om hur du kan Take dead aim: https://theartofsimplegolf.com/take-dead-aim-important-simple-golf-tip/

Att ha som rutin, att sikta mitt på greenen, för oss amatörgolfare är smart. Möjligen inte vid ovanligt stora greener el mycket undulerade. Då har jag lärt att det är bäst landa bollen i en svacka så den helst stannar där.

Det sista målet för sista putten ska naturligtvis bara vara ”i hålet”.

Det här hjälper dig att fokusera!! Även mentalt. Om jag fokuserar mera på att ta mitt sikte och jobba med ett mindre mål i omkrets längs hålet, så kan jag lättare släppa svingtankarna och annat som stör mentalt. Det blir jag, mitt nästa slag, bollen och målet bara liksom i min bubbla. Resten är inte mitt ansvar då.

Think better/smarter – play better

En annan bra metod är Vision 54 där Think Box – Play Box – Memory Box, är grunddelarna.
Börja med att läsa lite här: https://www.vision54.com/our-truths
Här finns även lite gratismaterial. Pia Nilsson och Lynn Marriot tränade ju bl a Annika Sörenstam.
https://www.vision54.com/free-zone

Du tar ditt sikte efter ditt mål, i din Think Box. Där bestämmer du också klubbval, slag, vindens påverkan etc. Jag tar min provsving då också och känner in helheten av mitt beslut. Se till att du får tänka ifred här!! Låt inte dina spelkompisar diskutera med dig medan du tar målet, siktet och ditt beslut. Att de har roligt själva i bakgrunden, kan jag stänga av.
Sen går du över en symbolisk linje på marken och in i Play Box. Då hittar du igen ditt sikte och målet, ställer ned klubban på marken först, och därefter fötterna. Och sen bara utför slaget. Faktiskt mindre störningar för mig här, för då ser jag helst bara målet och utför min rörelse. Bakgrunden har jag zoomat ut då. Den förmågan har jag tränat upp via egen mental träning några år.
Take dead aim funkar bra ihop med Vision 54.

Memory box är din reflektion efteråt. Men det viktiga tar vi i nästa blogg;))

Spelstrategi är att spela utifrån sina förutsättningar och hålets index

Helst har jag förstås planerat min strategi för varje hål, med att utgå från målet dvs hålet. Sen tänker jag bakifrån. Var vill jag spela in mig ifrån? Vad gynnar mitt spel? Hur undviker jag bäst hindren? Vind, underlag, val av klubba etc. och så backar jag slagen från de olika målen, tillbaka till tee. Som förr när jag var hästryttare och gick en bana inför en hopp-el dressyrtävling. Där vill man också besluta var de olika punkterna är avgörande och med fördel, tänka bakifrån. Sen kan man ju med hjälp av olika ljudband, leva sig in i rundan, tävlingen och se sig själv utföra de slag man vill ha på olika ställen. Visualisera!!
Här hittar du ljudband att öva upp din mentala förmåga på . Finns många olika som jag varierande använder under mina föreläsningar och kurser. Finns i många olika sorters appar också. Kanske ditt gym har gratis?
Här är ett ex: https://www.freddieroth.se/traningsprogram/

Vill du lära dig mera om spelstrategi som är jätteroligt att komma underfund med, kolla lite mera här: https://www.svenskgolf.se/spelstrategi/

Även hos MXP Golf med Max Persson, en numera välkänd svensk tränare : https://www.mxpgolf.se/ss/

En riktigt läsvärd artikel finns också här: https://www.out-of-bounds.se/blogg/36-poang-spelstrategi-pa-golfbanan . Det handlar om att spela utifrån sin egen förmåga (den dagens förutsättningar) och hålets index.

Att ta fel beslut och missa ett hål p g a det, är något annat, än att utföra slaget dåligt. Jag tycker det är mer frustrerande att ha tänkt fel. Det kan ju jag själv påverka mera. Att jag missar tekniskt i slagen ibland, det ingå för oss amatörgolfare. Notera gärna dina strategimissar på ditt scorekort el i minnet. Det ger bra insikter efteråt!! Och utveckling på lång sikt. Min senaste bästa insikt är att jag inte behärskar järnklubbor på en för blöt fairway med slag över vattenhinder. Efter förra veckans skyfall. Det blir lätt en duff och en miss. Då ska jag spela mig runt hindren.

Nu ger vi oss ut i solen och svingar loss och njuter av den vackra naturen!! Må så gott!!

Kategorier Uncategorized
%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close