Mental träning hjälper i olika sammanhang

Mental träning hade sannolikt hjälpt mig att fortsätta tävla och utvecklas längre. Idag har de flesta elitidrottare en egen mental coach.

Kajsa Bergqvist höjdhopperska numera ordförande i Friidrottsförbundet

Idag har många elitidrottare egna mentala coacher, så var det inte när Kajsa var som mest aktiv.
När något händer i livet och du skulle vilja reflektera, är det bra att ha mental träning att ta till. Men då behöver du ha övat in det i förväg. Mental träning handlar ju om att träna upp en inre styrka som gör att du står stadigare när det blåser. Det handlar om att möjliggöra sin fulla potential. Därför funkar det i olika sammanhang och som förberedelse inför något avgörande. Långt senare, förstod jag att jag faktiskt lärde mig det under väntabarn kursen hos barnmorskan första gången. Vi fick lära oss se hur förlossningsrummet skulle se ut, besökte det också med vår partner, och fick öva på en positiv bild av det. Eftersom det är en unik händelse och positivt minne att få barn, minns jag faktiskt den gula färgen och gardinerna ännu.


GolfDigest magasin har t o m låtit ”testa” om mental träning hjälper. Se själv.

https://www.golfdigest.com/video/how-things-affect-your-golf-game/how-meditation-affects-your-golf-game

Se , tro, dröm och ta steget

Jag är en förespråkare för enkelhet och det är som med motion, lite och ofta, är bättre än mycket och sällan. Och du ska inte behöva långa, dyra kurser. Prova dig fram istället!

4 enkla grundtekniker helst 15 min varje dag

Här får du mina tips som en start . Jag har tyvärr just nu lite skador med risk för operationer vilket skapar oro och ovisshet om framtida hälsa och idrottsinsatser.
1) Jag använder en gratisövning från Unestål Education – ”Framtiden” ca 25 min. Du hittar den lättast i appen ”Mental träning Unestål” här. Finns på både App store och Google Play
https://www.unestaleducation.se/app-mental-traning/
Här är en alternativ version som du kan testa gratis också: https://youtu.be/XwzlWKB-07w

https://youtu.be/XwzlWKB-07w


2) Meditation för att rensa hjärnan från tankar och oro, skapa framtidstro och vara närvarande i nuet vilket tränar fokus. Börja öva med ett par minuters avkoppling, sittande eller liggande, och blunda gärna.

Foto av Prasanth Inturi pu00e5 Pexels.com

3) Visualisera dvs se inre bilder och händelser av hur jag vill att framtiden ska vara. Se det positiva hända! Du kan surfa på Attraktionslagen och hitta flera tips, övningar och lära dig se dina inre, önskade framtidsbilder. Övning ger färdighet här! Egentligen är det inte bara bilder utan att använda alla dina sinnen! Hör det önskade lägets favoritlåt el ljud i naturen, känn hur din kropp är stark och energisk och varm av lycka och tillförsikt, minns vad du har på dig, hur omgivningen ser ut. Mera en totalupplevelse el en inre film!

4) Uppskatta det jag är tacksam för i mitt liv idag. Relationer i form av nära och kära, vänner, sammanhang jag mått bra av, insikter jag har fått, kulturförståelse, mitt hem, min hälsa etc. En enkel kvällsövning, är att reflektera över 3 saker innan du somnar, som du är extra tacksam för idag. Små eller stora händelser.

Kategorier Uncategorized
%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close