Mindfulness – bra övningar gratis

Via Sisu – Idrottsböcker och utbildning – kan du hitta bl a bra övningar i mindfulness. Testa dig fram i olika sammanhang, vilka som funkar bäst för dig!

Övningar i mindfulness

”Mindfulnessträning syftar i första hand till att träna upp din förmåga att vara närvarande i nuvarande ögonblick. Mer konkret innebär mindfulnessövningar träning i olika färdigheter, till exempel att kunna notera tankar, känslor och kroppsliga sensationer när de dyker upp, att kunna hålla distans till tankar, att kunna acceptera de olika upplevelser som uppstår i stunden och att kunna flytta uppmärksamheten dit den gör mest nytta. Dessa färdigheter är centrala om du vill öka din psykologiska flexibilitet, vilken i sin tur är relaterad till välbefinnande och prestation. Mindfulnessövningar kan upplevas avkopplande, men det är inte det primära syftet, utan det är träningen i de ovan nämnda färdigheterna.”från

https://utbildning.sisuforlag.se/rfsisu/idrottens-webbar/idrottspsykologi/idrottspsykologi-prestation-och-halsa/ovningar/

Kroppsscanning använder jag som nedvarvning med också för att öka min känsla för hur olika kroppsdelar känns. Bra för utövande av fysiska prestationer, t ex golfsvingen.

Förankra dig i nuet är bra för mig om jag vill återgå till att ha fokus i ett avgörande sammanhang. Mina ankare som även kan fungera som s k triggers (något moment som signalerar en start för mig- t ex greppa klubban i luften framför mig inför en golfsving). Jag försöker då med all fokus just på den lilla rörelsen. Då blir jag närvarande i nuet och det slag jag vill utföra. Funkar även för att samla mig inför ett viktigt samtal.

Andningsankare är också något jag använder när jag vill samla mig, lugna ned mig och ta bort yttre störningar. Genom att titta på trädtoppar en bit bort, vilar jag sinnet lite, innan det är min tur att svinga golfklubban igen. Och andas lugnande med lite längre utandning, än inandning.

Foto av Kelvin Valerio pu00e5 Pexels.com
Kategorier Uncategorized
%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close